Dergi Soruşturması: Sadık Yalsızuçanlar, Söyleşi, Kitaphaber

Dergi Soruşturması: Sadık Yalsızuçanlar yazısını ve Kitaphaber yazarına ait tüm yazıları Kitaphaber.com.tr sitemizden okuyabilirsiniz.

Dergi Soruşturması: Sadık Yalsızuçanlar

07.10.2020 09:34 - Kitaphaber
Dergi Soruşturması: Sadık Yalsızuçanlar

Sizin için dergi nedir?

Cevap: Derginin eski adı, biliyorsunuz “mecmuâ”ydı. Bugün de kısmen kullanılan bu kelime, cem ile kökteş, cem, “toplama, bir araya getirme, birleme” gibi anlamlara geliyor. Adı üstünde, mecmua, birçok yazıyı/yazarı bir araya getiren, buluşturan bir edebî iletişim ortamı. Dergi, derlemek, derlenmekten geliyor, yakın bir anlamı var ama mecmuâ gibi kapsamlı ve net bir anlam dünyasına sahip değil. Yaygın kullanımıyla dergi diyelim biz de, dergi, bendenize göre özellikle yeni yazarların, şairlerin, sanatçıların okurla buluşma ve birlikte diğer sanatçılarla yürüyüşü, gelişmesi amacını gerçekleştiriyor.

Takip ettiğiniz dergiler hangileridir?

Cevap: Bendeniz sadece edebiyat dergilerini değil, -şimdilerde azalan- haber dergilerini, daha tematik özelliğe sahip, müzik, mutfak, çiçek, moda ve magazin dergilerini de tâkibe çalışıyorum. Eskiden de böyleydim. Şimdilerde hasbelkader Edebiyat Ortamı Dergisi’ne emek vermeğe çalıştığımdan değil yani. Üniversite yıllarımdan itibaren dergileri okumağa hep çalıştım. Şimdi de öyle.

Hangi dergilerde yazdınız ve ilk eseriniz hangi dergide yayınlandı?

Cevap: Gençlik yıllarımdan itibaren sıkı bir dergi okuru olmakla birlikte, doğrusu öykülerimi, yazılarımı dergilerde yayımlama konusunda istekli ve ısrarcı olmadım. Doğrudan yazdıklarımı kitap olarak yayımlamayı tercih ettim hep. Bu yüzden pek az dergide öykülerim yayımlandı. Bunlar arasında, Dergâh, Varlık, Kitap-lık, Hece, Hece-Öykü, Gece Yazısı, Edebiyat Ortamı, Türk Edebiyatı, Yolcu vs. ilk aklıma gelenler. Bunlar dışında taşrada yayımlanan dergilerde, fanzinlerde, öğrenci dergilerinde de metinler yayımladım.

Yazarlık sürecinde dergilerin yeri hakkında neler söylersiniz?

Cevap: Dergilerin, özellikle genç yazarlar üzerinde son derece geliştirici, özendirici ve duyurucu olumlu etkileri olduğunu düşünüyorum.

Türkiye’deki genel dergicilik hakkında neler söylersiniz?

Cevap: Çok güzel dergiler yayımlanıyor. Başta edebiyat alanında olmak üzere, şiir ve öykü dergileri, daha tematik dergiler, hakemli bilimsel dergiler, Türkiye Günlüğü gibi istikrarlı düşünce ve sosyal bilim dergileri, fanzinler, gençlerin çıkardığı çok heyecan verici, capcanlı dergilerimiz var. Türkiye, bir dergi cenneti diyebilirim. Hani bir söz vardı, “Türkiye’de iki genç bir araya gelse, hemen, ‘bir dergi çıkaralım’ der” diye… Bu hâlâ geçerli bence. Tabi dijital dergileri de anmak gerekiyor. İletişim tekniklerinin çeşitlenmesi, dijital ortamlarda da dergilerin çıkmasına imkân verdi. Bu da çok güzel bir şey.

Eklemek istediğiniz başka bir şey var mı?

Cevap: Çok teşekkür ederim bu söyleşi için. Çabalarınız çoğalsın, sürsün isterim.

Kısa Özgeçmiş: Sadık Yalsızuçanlar, 1962 yılında Malatya’da doğdu. Hacettepe Üniversitesi’nde Türk Dili ve Edebiyatı okudu. Bir süre öğretmenlik ve yayıncılık yaptı. TRT’de yapımcı olarak çalıştı, emekli oldu. Öykü, roman, masal, deneme türlerinde kitaplar yazdı. Bazı kitapları çeşitli dünya dillerinde yayımlandı. Bazı kitapları şöyledir: Şehirleri Süsleyen Yolcu, Gerçeği İnciten Papağan, Kuş Uykusu, Halvet Der Encümen, Geçen Gün Ömürdendir, Yakaza, Düşkırığı, Sırlı Tuğlalar, Öyküler Kitabı, Bir Yolcunun Halleri, Anka, Gezgin, Hayyam, Cam ve Elmas, Vefa Apartmanı, İlk Aşk, Yüz, Hiç, Güzeran, Ayan Beyan, Garip, Küçük Sırlar, Uzakla Yakının Sınırında, Kelimelerin Kalpleri, C’nin Hazırlanmış Hayatı, Başçarşı’da Karşılaşmak, Yokbişey, Gönül Bekleme, Deli Tomarı, Diyamandi, Allah’ın Adamları.


Yazar: Kitaphaber - Yayın Tarihi: 07.10.2020 09:34 - Güncelleme Tarihi: 02.10.2020 09:34
3669

Kitaphaber Hakkında

Kitaphaber

Kitaphaber adına bazen yeni çıkan bir kitabı tanıtırken bazen bizden bir şeyler paylaşırken ve bazen de alıntı ve yeni çıkanlar kullanıcı isimleriyle paylaşmayı tercih etmediğimiz veya hangi profil altında paylaşmanın uygun olduğunu bilemediğimiz içerikleri bu kullanıcı profiliyle paylaşıyoruz. Bir dönem kitaphaber adına yaptığımız söyleşileri de bu isimle paylaştığımız olmuştur.

Kitaphaber ismine kayıtlı 131 yazı bulunmaktadır.

Yazarımıza ait 8 kitap bulunmaktadır.