Sevr Dosyası - Cahit Kayra, Düşünce, Ferhat ÖZBADEM

Sevr Dosyası - Cahit Kayra yazısını ve Ferhat ÖZBADEM yazarına ait tüm yazıları Kitaphaber.com.tr sitemizden okuyabilirsiniz.

Sevr Dosyası - Cahit Kayra

30.07.2012 13:08 - Ferhat ÖZBADEM
Sevr Dosyası - Cahit Kayra

Sevr dosyası adlı kitap için sonradan söyleyeceğimizi ilk baştan söyleyelim ki, okuyucularımızın fazla sıkılmasına mani olabilelim.

Kitaba uzaktan baktığınızda 300-400 sayfa ebadında akademik bir çalışma gibi geliyor. fakat ilk 50 sayfayı okuduğunuzda yanıldığınızı anlıyorsunuz. Okuyucu bu kitabı okumaya başladığında sıkılıyor; bitirdiğinde ise lise tarih kitaplarındaki sevr masallarını okusaydım diyer.

Sevr antlaşması ele alınırken tamamen resmi tarih öğretilerine göre konu ele alınmış. Malum bakış açısı ile Sevr değerlendirmesi olarak ele alabileceğimiz kitap, bir Kemalist tarafından okunduğunda bilgisini güncellemesi anlamında fayda sağlayabilir. Fakat hiçbir okuyucunun bilgi dünyasına katkıda bulunmaz. Sevr meselesi ile ilgili olarak kitabın girişinde Nutuk'tan alıntı yapılmış fakat Nutuk'ta Sevr ile ilgili olarak 9 yerde proje dendiği kısmı okuyucu ile paylaşılmamış. Taraflı bir kitap olduğunu söyleyebiliriz. Kemalist jargonların çok fazla kullanıldığı bir kitap.

Sevr meselesi üzerinden Osmanlı ve dindar kesime her fırsatta dokundurma yapan yazar kitabın giriş kısmında bunu zaten açıkça ifade ediyor. Yazar şöyle diyor: "Altı yüz yıllık Osmanlı İmparatorluğu Sevr'de sona ermişti. Bu Antlaşma etrafında yaşanan olaylarda iki güç savaşmıştır:

Yabancıların ve onlarla işbirliği yapan yerli, bilinçsiz aymazların ve din yobazlarının temsil ettiği bencillik ve açgözlülük ile Mustafa Kemal'in ve arkadaşlarının temsil ettiği özveri ve erdem...

Bu kitapta bu iki gücün geçmişteki boğuşmasını anlatmaya çalıştım. Sevr Antlaşması olayından çıkarılacak ciddi dersler vardır. Çünkü şimdi Sevr'i yaşama döndürmek isteyenlerle buna karşı çıkan, Türkiye Cumhuriyeti'ne kanat gerenlerin savaşımını bir kez daha yaşıyoruz. Bu çalışmanın amacı, Türk okuruna Sevr olayını anımsatmaktır. Yeni kuşaklar Sevr Antlaşması'nı ve o çirkin anlayışla savaşma gereğini unutmamalıdır."

Tarihsel gerçeklikleri topluma anlatma kaygısı olmayan; akademik kaygısı hiç olmayan bir ideolojik kitap Sevr Dosyası.

Sevr dosyası kitabı bir dönem için belki popüler olabilecek bir kitaptır. Fakat bugün artık tarihsel gerçeklikler tam olmasa da konuşulabiliyor. Dolayısı ile insanlara tarihsel bir olay üzerinden, Kemalist dünya görüşü adına Osmanlı ve dindar kesimi olumsuz tanıtma gayretlerini doğru olmadığını hatırlatmak isterim.

Sevr hiçbir zaman uygulanmamış bir projedir. Kitabın yazarı işin bu kısmına hiç değinmemiştir.

Sultan Vahdettin'in Sevr anlaşmasını imzaladığı gibi iddialar ispatı mümkün olmayan iddialardır. Bu konuda Vahdettin'e haksızlık edilmektedir. Çünkü Sevr imzalandığı günlerde meclis kapalıdır. Meclisten onaylanmadığı için de onay makamı olan Sultan Vahdettin'e gitmemiştir! Sevr anlaşmasının altında Rıza Tevfik, Reşat Halis bey ve Hadi Paşa'nın imzası vardır.

Yakın tarih ile ilgili resmi olarak öğretilen bilgilerin birçoğunun hayal ürünü olması ve bir yanlış bilginin üstünü kapatayım derken yeni yanlış bilgiler ile meydana gelmiş bir tarih olması farklı kaynaklardan tarih okumayı mecbur kılmaktadır.

Hayırlı Okumalar.

Sevr Dosyası
Cahit Kayra
Tarihçi Kitabevi


Yazar: Ferhat ÖZBADEM - Yayın Tarihi: 30.07.2012 13:08 - Güncelleme Tarihi: 22.11.2021 18:56
3726

Ferhat ÖZBADEM Hakkında

Ferhat ÖZBADEM

1979 yılının bir Haziran günü Adıyaman’da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini Adıyaman’da bitirdi. Gül Eğitim Yardımlaşma Dayanışma İlmi Araştırmalar Ve İnsan Hakları Derneği kurucu üyesidir. Özgün İrade, Vuslat, AbıHayat ve Yolcu dergisinde şiir ve makaleleri yayınlanan yazar evli dört çocuk babasıdır.

haberdurus.com, zeynepder.org, dunyabizim.com, kitaphaber.com.tr web sitelerinde belli periyotlar ile yazı yazmaktadır.

YAYIMLANMIŞ ESERLERİ

Düşünce: 40 Esas 40 Düstur, Cennetin Anahtarı, Cennetin Yolu, Kur’an’ı Nasıl Okumalı, Kur’an’ın Gölgesinde Hz. Muhammed

Araştırma: Dünden Bugüne İslami Hareket, Edebiyat Gemisinde Düşünce Adamları

Roman: Brezilya, Muaz, Muhammed Mursi, Saffan Bin Muattal

Şiir: Ebrulim.

Deneme: Ortalama Bir Âşık Olmamı Bekleme Benden.

SERİ ÇALIŞMALARI

Tavsiyeler Serisi (10 Kitap):

Aliya İzzetbegoviç, Fethi Yeken, Hasan El Benna, Hasan En Nedvi, Malcolm X, Mevdudi, Mustafa Meşhur, Said Havva, Seyyid Kutub, Yusuf El Karadavi

Roman (Beşir Serisi, 6 Kitap):

Beşir ve Sultan Abdulhamid, Beşir ve Fatih Sultan Mehmet, Beşir ve Gazali, Beşir ve İbn Haldun, Beşir ve Osman Bey, Beşir ve Selahaddin Eyyubi.

Biyografik Roman (Öncüler Serisi, 14 Kitap):

Aliya, Hasan el Benna, Malcolm X,  Mehmet Akif, Mehmet Akif İnan, Meryem Cemile, Metin Yüksel, Mevdudi, Muhammed Ali, Necip Fazıl, Ömer Muhtar, Said Halim Paşa, Seyyid Kutub, Zeynep Gazali.

Mesajlar Serisi (15 Kitap)

Ali Fuat Başgil, Aliya İzzetbegoviç, Cemil Meriç, Fethi Yeken, Hasan El-Benna, Hasan En-Nedvi, Malcolm X, Mehmet Akif Ersoy, Mevdudi, Mustafa Meşhur, Necip Fazıl Kısakürek, Nurettin Topçu, Said Havva, Seyyid Kutub, Yusuf El-Karadavi

Ferhat ÖZBADEM ismine kayıtlı 222 yazı bulunmaktadır.

Yazarımıza ait 18 kitap bulunmaktadır.

Twitter Kitapyurdu.com