Mevlana İle Bir Ömür, İlahiyat, Misafir Köşesi

Mevlana İle Bir Ömür yazısını ve Misafir Köşesi yazarına ait tüm yazıları Kitaphaber.com.tr sitemizden okuyabilirsiniz.

Mevlana İle Bir Ömür

07.02.2011 20:03 - Misafir Köşesi
Mevlana İle Bir Ömür

Ayşenur Aydınlı, kitaphaber okurları için kaleme aldı.

“Mevlânâ ile Bir Ömür", 2005 yılında kaybettiğimiz, ülkemizin değerli gönül insanlarından ve son mesnevihanlarından Şefik Can ile yapılan kapsamlı bir söyleşi.

2000 yılında Konya’da yayınlanan bir derginin Sezâi Küçük’ten Aralık 2000 sayısı için “Mevlânâ dosyası" hazırlamasını istemesi üzerine Sezâi Küçük’ün Mevlânâ, Mevlevîlik, Mesnevî ile ilgili konularda Şefik Can’la yaptığı röportajı ve daha önce farklı kişilerce Şefik Can’la yapılmış diğer röportajları içermektedir bu kitap. Sûfî kitabevinden yayınlanan bu eser, bir manada da 2005 yılında kaybettiğimiz Şefik Can Hoca Efendi’ye karşı bir saygı ifâdesidir. Şefik Can; Mevlânâ, Mevlevîlik, Mesnevî konularına ömrünü adamış muhterem bir zâttır.

“Mevlânâ ile Bir Ömür", Şefik Can’ın engin bilgi ve tecrübelerinden istifâde etmek isteyenlerin seçmesi gerekli bir kitap.

Eser, farklı zmanlarda farklı kişilerce yapılmış röportajları içerdiğinden kimi cümlelere kitapta tekrar rastlayabiliyoruz. Eser, bir sunuş yazısının ardından “Şefik Can Kimdir!" mevzuuyla başlayıp Mevlânâ ve Mevlevîlik konularıyla devam ediyor. Kitapta Şefik Can’ın; Tâhirü’l Mevlevî, Sami Efendi, Bediüzzaman, Mehmet Âkif Ersoy, Muzaffer Ozak, Münevver Ayaşlı, Hasan Ali Yücel, Mahmut Sami Ramazanoğlu, İbnü’l Emin Mahmut Kemal gibi büyüklerimizle olan hatıralarına da değinilmiştir. Böylelikle okuyucu, bu değerli büyüklerimizin kıymetli hal ve sözlerinden, anılarından da istifâde etme imkanı elde etmiş oluyor.Kitap söyleşi tarzında olduğu için okuyucu âdeta Şefik Can Hoca Efendi ile karşılıklı sohbet ediyordur kitabı okurken. Eser; akıcı, bir o kadar da zevkli ve bilgilendirici olmasının yanı sıra aynı zamanda içerisinde adı geçen Türk ilim ve kültür dünyasına katkıda bulunmuş isimlere de bir vefâ borcudur.

Şefik Can; yer yer hayat tecrübeleri olan hatıralarına da değinmek suretiyle konulara geniş bir yelpaze kazandırmıştır. Bu sayede eser okuyucuya zaman zaman tebessüm etirmekte, zaman zaman da derin düşüncelere açılan bir kapıyı aralamaktadır. Okuyucunun keyifle sıkılmadan okuyabileceği bu eser, aynı zamanda okuyucuya farklı bakış açıları kazandırmaktadır.

Şefik Can’ın dilinden Mevlevîlik’in temel esasları ve Mesnevî çevrileriyle ilgili önemli bilgilerin elde edileceği bu eser, gözden kaçırılmaması gereken eserlerden biri.

Mevlana İle Bir Ömür
Şefik Can
Sufi Kitap


Yazar: Misafir Köşesi - Yayın Tarihi: 07.02.2011 20:03 - Güncelleme Tarihi: 03.12.2021 10:39
4076

Misafir Köşesi Hakkında

Misafir Köşesi

Kitaphaber ailesine misafir olmuş konuk yazarların yazılarını bu profilde bulabilirsiniz.

Misafir Köşesi ismine kayıtlı 1025 yazı bulunmaktadır.