Tarafsızlık Masalı - Sadık Yalsızuçanlar, Düşünce, Bilal CAN

Tarafsızlık Masalı - Sadık Yalsızuçanlar yazısını ve Bilal CAN yazarına ait tüm yazıları Kitaphaber.com.tr sitemizden okuyabilirsiniz.

Tarafsızlık Masalı - Sadık Yalsızuçanlar

17.02.2011 20:46 - Bilal CAN
Tarafsızlık Masalı - Sadık Yalsızuçanlar

J. Baudrillard Fransız Felsefesinin önde gelen isimlerinden ayrıca sosyolog yanı olan bir düşünür. Baudrillard'ın temel düşüncesi Çağdaş dünyanın artık illüzyonlar dünyası olduğu ve artık hiç bir şeyin aslının olmadığıdır. Her şey simülasyon yani benzetme veya "gibiler". Medya da bu simülasyonlar dünyasının başrol oyuncusu.

Tarafsızlık Masalı Sadık Yalsızçanlar'ın iletişim ortamlarına karşı eleştirilerinin, düşüncelerinin yer aldığı ve iletişim sorununu tartıştığı bir eser olarak okuyuculara sunulmuş. Yalsızuçanlar iletişim sorunu üzerine değerlendirmelerde bulunurken gerçek bir iletişim boyutunun nasıl olması gerektiğine dair de fikirlerini sunmuştur.

"inandığımız masallara kar yağarken lapa lapa ve herkesin dünyada bir duruşu, bir bakışı varken; eline geçirdiği objektifle dünyaya alabildiğine subjektif bakarken insan, hangi tarafsızlıktan söz edilebilir! Bilginin yığın mediumu olan televizyon söz konusu olunca ve her ekranın ekonomik bir odağa hizmet amacıyla kararıp aydınlandığı düşünülünce masalımız tüm inanırlık şanslarını da yitirmiş olacaktır" (syf 9)

Medya, haber, kitle bunlar iletişimin faktörlerinden bir kaçı. İletişimin medya üzerinden değerlendirilmesi için evvela bir haberin olması ve bu habere ya da el-Habir'e yönlendirilecek bir kitlenin olması gerekliliğini de kendisiyle getirmiştir. Medyanın haber boyutu kitleler üzerinde en etkili ve tek bilgi kategorisi haline geldiğini es geçmemek lazım.

Haberlerin çeşitli ekonomik kazanç güden -kapitalistler- tarafından kendilerine göre şekillendirdiğini ve seyirci dediğimiz kitleye paket olarak sunulan haberler içine gerçekten başka her şeyin girdiğini yazar tarafsız olarak, yalansız bir biçimde fısıldıyor.
"gördüğünüzü sandığın şey sanal bile değil, peri suret görünüyor, bir hayal oluyor size"

Tarafsızlık Masalı aslında tarafsızım diyen medyanın kendince bir yalan uydurup bunu gerçek gibi göstermesinin eseri. Tarafsızım çünkü taraf olmak tek yerden kazanç sağlamaktır ve ya hiç kazançlı değildir. Tarafsızım dese de medya kendi menfaatinin ve kapitalist çarkın ana damarı olan kapitalin tarafıdır. Medya kendine göre haber yapar, kendi amacına ulaşmak için didinen bir organizma gibi sürdürür faaliyetini. Kitleler de medyanın bu kendine göreliğine inanarak medyanın amaçladığı yola girerler.

Kitle bu yüzden suskun ve kuru bir bir çağrışım yapar. Kendi sesinden bile yabancıdır kitle. Çünkü kendi sesi diye seçtiği medya organları kitlenin sesi değil kendi menfaatine göre sesini çıkartıp ona göre ayarlamaktadır. Sadık Yalsızuçanlar Tarafsızlık Masalı kitabında işte bu masala vurgu yaparak eleştirileri ile medyayı bombaya tutar, masaya yatırır,yargılar, olması gerekeni doğru ve güzel bir dille ifade eder.

Sadık Yalsızuçanlar
Tarafsızlık Masalı
Şule Yayınları
144 sayfa


Yazar: Bilal CAN - Yayın Tarihi: 17.02.2011 20:46 - Güncelleme Tarihi: 22.11.2021 14:14
3046

Bilal CAN Hakkında

Bilal CAN

Dumlupınar Üniversitesi Sosyoloji lisansını tamamladıktan sonra yüksek lisansını da aynı üniversitede tamamladı. Sosyolojik çalışmaları mekân, kent, şehir ve edebiyat sosyolojisi üzerine yoğunlaşmıştır. Şiirleri, denemeleri, kitap değerlendirmeleri ve eleştirileri bir çok dergide yer aldı.

Kitaphaber.com.tr sitesinin kurucuları arasında yer alıyor ve 2015'ten itibaren genel yayın yönetmenliğini yapıyor. Evli ve 2 çocuk sahibidir. 

Yayınlanmış Kitapları

Bir Kuşu Taşlarla Bu Çöle Bağladılar, Hece Yayınları, 2023.

Zaman İçinde Mekân, Hece Yayınları, 2021. (TYB 2021 Şehir Kitabı Ödülü)

İnsanlığın Ağlama Tarihine Bir Giriş, Hece Yayınları, 2021.

Kebikeç, İzdiham Yayınları, 2019.

Kentle Kavga: Mustafa Kutlu Öykücülüğünde Mekân, İzdiham Yayınları, 2017.

Bilal CAN ismine kayıtlı 322 yazı bulunmaktadır.

Yazarımıza ait 6 kitap bulunmaktadır.

Twitter Kitap Satış Sitesi Kitapyurdu.com