Kompile Hikayeler - Nihat Genç, Düşünce, Bilal CAN

Kompile Hikayeler - Nihat Genç yazısını ve Bilal CAN yazarına ait tüm yazıları Kitaphaber.com.tr sitemizden okuyabilirsiniz.

Kompile Hikayeler - Nihat Genç

17.02.2011 18:36 - Bilal CAN
Kompile Hikayeler - Nihat Genç

Uzun seslenişlerden, durağan akan sudan, sessiz esen yelden bahardan ve Anadolu'nun dağlarında mayalanmış türkülerden, bozlaklardan, ninnilerden bahsetmek lazım evvelinde. Ama bahsi geçen tür hikâyeydi ve hikâyeyi Nihat Genç yazmışsa o zaman durup dinlemek lazım o ateşli sözleri. Bu sözlerin okunması lazımdır. Faydalıdır. Her derde deva olmasa bile içinde şifahen dizilmiş içli bir türkünün anılarını bulmak mümkündür.

Kompile hikâyeler bilindik Nihat Genç dilinin en iyi örneklerinden biri. Yormadan kendini ayıpsız ve utanmadan dile getirilmiş bir hikayeden alır ismini kitap. Espirisi vardır bir de bir pazarcının dilinden düşen.

Bir yol kitabı olarak anımsanacak bu kitap bende. Uzun bir şehirlerarası yolculukta hikâye iyi giderdi ve zaten Nihat Genç okumak arasıra da gülmek demekti. Yolların kıvrımlarından geçerken ben de elimdeki kitabın sayfalarını aralıyordum. O zaman anladım bu kitaptaki kelimeleri yazanın bu dağların mayasından beslendiğini.

Kitap Nihat Genç hakkında araştırma yapanlar için iyi bilgiler içeriyor. Nedeni ise çocukluğuna inip oradan okuyucuya cümleler sunması. Zaten bir yazarın geçmişinden ayrı bir hayat sergileyeceği düşünülemez. Bir yazarın geçmişi onun düğün bohçası gibidir. Ne zaman yorulsa o zaman açıp o bohçayı anılar defterinden bir sayfa okuyup o sayfayı yayarak ballandırarak sunar. Bu yüzdendir belki de geçmişe hasret. Ya da özlem. Eski bayramların tadına neden şimdi varamıyoruz sorusuna buradan bir ateş yakarak ulaşılabilir işte. Zaten yazan da şöyle diyor: "Hepimiz anıların bunakları, kurbanları değil miyiz! Çünkü onları, çok ilişkisiz yerlerde, çok ilişkisiz zamanlarda anlatırız. Yani hayata!"

Kitap güzel hikâyelerden oluşuyor. Çok iyi hikâyeler de var. Bu güzellik boş bir anda söylenmiş sözlerden oluşmadığı anlamında kullanılmıştır. Özellikle "hero marka mızıka" ile anılan bu kitap değerlidir benim için. Çünkü benim hiçbir zaman o markadan bir mızıkam olmamıştır. Olmasını ister miydim bilmiyorum. Neden benim için güzel ve önemlidir peki bu hikâye. Çünkü yazan kişi bu hikâyeyi en sahici duyguları ile yazdığı için değerli ve kıymetlidir.

Nihat Genç acıyla coşan bir yazardır. Onu coşturan acıdır. Acıyla büyür ve genişletir cümlelerini. Hikâyelerini okumak zevkli bir iştir. Bu yüzden de fazla bekletmemek lazım. Ben de öyle yaptım kitap elime geçer geçmez okumaya koyuldum. Bitirinceye kadar da bırakmaya gönlüm elvermediği için bitirip öyle kapattım. Bir solukta okunan kitap diye buna mı denir diye bir suale verilecek kıymetli bir cevabım olmadığı için kitabın mı kendini bir solukta okuttuğunun mu yoksa gönlümün mü bu kitabı bir solukta okuduğunun mu peşine düşeyim bilemedim.

Kısa cümlelerin hikâyeleri olarak karşımıza çıkan kitap yazarın anılarından da belirli kesitler sunuyor. İçindekileri dökmeden hikâyeleri bitirmemesi iyi olmuş.

Teşekkür ederiz yazanına.

Kompile Hikayeler
Nihat Genç
Cadde Yayınları


Yazar: Bilal CAN - Yayın Tarihi: 17.02.2011 18:36 - Güncelleme Tarihi: 22.11.2021 13:40
3514

Bilal CAN Hakkında

Bilal CAN

Dumlupınar Üniversitesi Sosyoloji lisansını tamamladıktan sonra yüksek lisansını da aynı üniversitede tamamladı. Sosyolojik çalışmaları mekân, kent, şehir ve edebiyat sosyolojisi üzerine yoğunlaşmıştır. Şiirleri, denemeleri, kitap değerlendirmeleri ve eleştirileri bir çok dergide yer aldı.

Kitaphaber.com.tr sitesinin kurucuları arasında yer alıyor ve 2015'ten itibaren genel yayın yönetmenliğini yapıyor. Evli ve 2 çocuk sahibidir. 

Yayınlanmış Kitapları

Bir Kuşu Taşlarla Bu Çöle Bağladılar, Hece Yayınları, 2023.

Zaman İçinde Mekân, Hece Yayınları, 2021. (TYB 2021 Şehir Kitabı Ödülü)

İnsanlığın Ağlama Tarihine Bir Giriş, Hece Yayınları, 2021.

Kebikeç, İzdiham Yayınları, 2019.

Kentle Kavga: Mustafa Kutlu Öykücülüğünde Mekân, İzdiham Yayınları, 2017.

Bilal CAN ismine kayıtlı 322 yazı bulunmaktadır.

Yazarımıza ait 6 kitap bulunmaktadır.

Twitter Kitap Satış Sitesi Kitapyurdu.com